WC Domkop

Voor de kroegtijger en zijn fiets

de wielrenner met een limiet

de coureur die voor gezelligheid kiest

de Utrechter die ook de ander ziet

Ben jij zoiets?

De Wielerclub Domkop is er voor de Utrechtse wielrenner die met zijn stadgenoten wekelijks een rondje door de provincie wil toeren en afsluitend een plezant bezoekje aan cafe Domkop brengt. Laagdrempeligheid, veiligheid en gezelligheid staan bovenaan. Lid worden kost niets en is heel makkelijk: neem je fiets mee en behaal de 100% score (scroll naar beneden voor de definitie).

Trainingen

De WC Domkop organiseert iedere zaterdag 11.00 vanaf de Munt een laagdrempelige ‘samen uit – samen thuis’ wielertraining voor de liefhebbende wielrenner. Liefhebbers die genieten van de fiets, het platteland van de provincie, warme ambiance in de groep en de koers der coureurs op TV. Gezelligheid staat bovenaan met een rustige en relatief korte training, gevolgd door een ontspannende middag met Appeltaart en Kwaremontjes in het gezelligste wielercafe van Nederland. In de zomer zijn we elke woensdagavond welkom bij de Fietsenmaker (DFM) op hun wat snellere woensdagavondtraining 19.00 van 50km. De snelheden varieren tussen de 30 en 40km/h. Inschrijven voor een DFM training kan via hun website.  Sporadisch doch met enige regelmaat organiseren we speciale trainingen zoals dranquillo (25km aan 25km/h) ritjes, een gravelrit of lange monstertochten door het land. Daarnaast nemen veel Domkompagnons zelf het initiatief om doordeweeks samen te fietsen, een weekendje weg te gaan, in te schrijven voor toertochten of zelfs op fietsvakantie te gaan.

Herfst/Winter: Van Oktober t/m maart variëren de klassieke zaterdag ritten in lengte tussen de 60 en 90km. Het tempo ligt net als in de zomer op ongeveer 28km/h en er worden onderweg twee sprintjes gereden waar je aan mee mag doen. Houd Strava in de gaten voor de precieze route die op zaterdag gefietst wordt. Denk verder aan warme kleding en voldoende eten (minimaal 3 repen/bananen/snelle jelles). 

Communicatie

W.C. Domkop is actief op Strava en Instagram. Ook hebben we een whatsapp groep waarin trainingen worden aangekondigd, de moraal wordt verhoogd en de wielersport i.c.m. de andere geneugten van het leven worden verheerlijkt.

Historie

 

In december 2019 organiseerde Willie een brainstorm avond onder zijn cyclopatische stamgasten. Het idee voor een wielerclub gefundamenteerd door een basis Kwaremont was geboren: ‘elke zondag een rondje door de provincie, gevolgd door het collectief juichen voor Mathieu van der Poel in de voorjaarsklassiekers’.  Na een valse start in februari en de corona ellende in het voorjaar, was er een succesvolle herstart op 3 juli. Wekelijks fietsten we met een kleine groep van 4-8 rennerts een acceptabel rondje van 60km. Bij de arrivee stond inmiddels klassiek de appeltaart + kwaremont al klaar. Met de nieuwe garage voor opslag van het cafe, hadden we tevens een prive fietsenstalling tot onze beschikking. Met dit unieke selling point van de W.C. zijn er meermaals strijders tot in de avonduren in het cafe blijven hangen. Via via bereikten geinteresseerden de W.C. De whatsapp groep groeide gestaagrichting de 50 personen. Hoogtepunt was een zondag in september waar we met 16 personen in twee groepen zijn gesplitst. Uiteraard ging iedereen ook nog mee naborrelen in het cafe om ook de 13e etappe in de Tour de France naar Puy Marie te zien.

update lente 2022: Inmiddels ligt Corona achter ons, hebben we ons eerste clubweekend in Limburg gehad, veel nieuwe utrechtse wielrenners ontmoet bij de dranquillo ritjes en zijn er twee succesvolle tijdritten georganiseerd. Daarnaast hebben veel Domkoppers hun fiets afgelopen winter geüpgraded tot een machine die niet zou misstaan bij een dikke-hangbuik-toertocht. Op de klassieke zaterdag verzamelen we vaak met 10-20 personen bij de Munt. We splitsen dan in 2 groepjes om alles overzichtelijk en veilig te houden. Café Domkop stroomde vol met wielrenners en wielerliefhebbers in de Klassieker Monumenten maand April. Zie hier hoe het café ontplofte bij de overwinning van Mathieu in Vlaanderens mooiste, prachtig.

Kleding

Bij een club hoort clubkleding. Shirts, broekjes, winterkleding, sokken en koerspetten.  Via LaPermanence.cc en Kwaremont kunnen we zo’n 2x per jaar de mooie oranje-zwarte pakjes bestellen met een mooie korting. Vraag in het cafe naar de intekenlijst, daarop staan de speciale Domkop prijsjes en dan kun je je bestelling voor het eerstvolgende bestelmoment doorgeven.

WC Domkop tijdrit Rijnenburg

Sinds 2021 organiseren we twee maal per jaar een laagdrempelige tijdrit in de Rijnenburg polder naast Nieuwegein. Beide keren was het een groot succes met deelnemers uit het volledige Utrechtse wielerspectrum. Van beginners met zadeltasjes in toerhouding tot aerodynamische kanonnen met patserige bolides. Iedereen die startte zette een mooie tijd neer en verbaasde zichzelf met het gereden gemiddelde. Luister hier naar de sfeerimpressie van de allereerste editie. Klik hier voor een overzicht van alle verreden tijden in alle edities.

 

De Gouden Willie

 

Een beestachtige kopbeurt, fenomenale bocht of splijtende demarrage. Maar ook, die lekke band, chasse patat of ‘oeps ik stond nog ingeklikt toen we stopten’-valpartij. Net zoals elke wielerwedstrijd geldt ook voor een domkoptraining: 10 renners, 10 verhalen. Na elke training wordt De Gouden Willie bokaal uitgereikt aan de Domkopper met de meest bijzondere actie van de training. Prijs: een appeltaartje van de W.C!