Violet Jessop

Nee, je hoeft geen domkop te zijn om een plekje te krijgen op deze pagina. Je mag ook onzinkbaar zijn. En dat was ‘miss unsinkable’ zeker.

Voilet werkte als stewardess op oceaanschepen en dat deed ze blijkbaar goed, want in 1910 werd ze aangenomen op de RMS Olympic, de grootste oceaanstomer van die tijd. Ze was aan boord toen het schip op 20 september 1911 botste met het oorlogsschip de HMS Hawke. Het schip zonk niet, in tegenstelling tot haar volgende werkplek.

Want dat was de RMS Titanic, die op 14 april 1912, vier dagen na de eerste afvaart, zonk. Violet kreeg een plekje op een reddingssloep omdat ze meertalig was en de passagiers aanwijzingen kon geven. Zo werd ze één van de 706 mensen die de ramp overleefden, nog geen 32% van het aantal opvarenden.

Violet was de zee nog niet beu, na de ramp met de RMS Titanic ging ze aan de slag bij het Britse Rode Kruis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed ze dienst op de RMS Brittanic, haar derde White Star Line schip, dat was omgebouwd tot hospitaalschip. En ja hoor, op 21 november 1916 kwam ook dat schip tot zinken door een onopgehelderde ontploffing. Ook deze ramp overleefde ze en ze bleef werken als stewardess op schepen. Iets met scheepsrecht…