Robert Liston

Robert Liston was een briljante chirurg, die ontzettend veel betekend heeft voor de medische wetenschap. Dat gezegd hebbende, hij is ook het lijdend voorwerp van een anecdote die ik jullie niet wil onthouden:

Liston stond bekend om zijn razendsnelle amputaties. Wat nodig was omdat verdoving nog niet bestond in zijn tijd. Maar in 1842 ging hij iets te snel. Hij amputeerde naast een been, ook wat vingers van een assistent, die het been van de patient vast moest houden. 

Even later sneed hij ook in de jas van een oudere geneesheer, die toekeek. Het is niet duidelijk of Liston dit als een grap bedoelde of dat het een ongeluk was. Maar door al het bloed in de kamer dacht de geneesheer dat ook zijn vlees geraakt was, kreeg een hartaanval en viel ter plekke dood neer.

Misschien kwam die hartaanval omdat de heer bang was voor gangreen. Terecht, want zowel de oorspronkelijke patient en de assistent kregen gangreen. En stierven daaraan. Zodat Robert Liston de enige operatie ooit op zijn naam heeft, met een mortaliteit van 300%.