Pink Floyd

Niet hun meest toegankelijke album, ‘Animals’. Moet je aardig wat voor gerookt hebben om het te waarderen. Roger Waters werd geinspireerd door het boek ‘animal farm’ van George Orwell. en kwam op het idee een groot opblaasbaar varken aan twee schoorstenen van het Battersea Power Station te binden voor de album cover.

Die moest hier speciaal voor gemaakt worden, en er zat een scherpschutter klaar om het ding uit de lucht te schieten als ie los zou raken. Maar het weer in Engeland is onvoorspelbaar, en door regenval lukte het niet het ding op te blazen. Dan de volgende dag maar. Iedere betrokkene werd voor nog een dag ingehuurd.

Behalve de scherpschutter, die vergaten ze voor nog een dag te boeken. En natuurlijk raakte de enorme ballon los. En zweefde zachtjes naar Heathrow. Een landende piloot meldde dat hij een 9 meter lang paars varken zag zweven langs z’n aanvliegroute. Na de landing werd hem verzocht even een blaastest te doen om te zien of ie alcohol op had. Toen bleek dat er inderdaad een groot opblaasbaar varken boven het vliegveld zweefde, waardoor het vliegverkeer werd stilgelegd.

Gebaseerd op een boek waarbij varkens als dictators heersen over een boerderij. En het eerbetoon daaraan legt een van ‘s werelds drukste vliegvelden stil. Poëtische gerechtigheid.