Keizer Menelik II

Menelik II was van 1889 tot 1913 de keizer van Ethiopië, en met veel succes. Dankzij Menelik was Ethiopië het enige Afrikaanse land dat nooit gekoloniseerd werd.

Hij vergrootte het grondgebied van zijn land, moderniseerde het en benoemde ministers, die nog lang na zijn dood zouden helpen het land stabiel te besturen. Maar Menelik II werd vooral gerespecteerd doordat hij een Italiaans invasieleger versloeg in de slag bij Adwa. In de daaropvolgende vredesbesprekingen kreeg hij het voor elkaar dat zijn land als onafhankelijk land erkend werd door bijna alle grote mogendheden, waardoor Ethiopië nooit gekoloniseerd werd.

Waarom staat hij dan bij de domkoppen? Nou, onder andere omdat Menelik vrij rigoureuze methoden had om met zijn vijanden af te rekenen. Toen een buitenlandse bezoeker in 1896 de brute, openbare terechtstellingen zag, vertelde hij Menelik over de elektrische stoel. In die dagen een nieuwe vinding, en een ‘humane’ manier om mensen terecht te stellen. Menelik was enthousiast en bestelde er meteen twee. Pas 6 jaar later kreeg Ethiopië een elektriciteitsnetwerk.

Nog dommer was zijn geloof in de heilzame krachten van de bijbel. Letterlijk, als hij ziek was at hij een paar pagina’s om zichzelf te genezen. Maar ook voor de bijbel geldt; eet, maar geniet met mate. In 1913 voelde hij zich zo ziek dat hij een complete Statenbijbel probeerde te verorberen. Naar verluid stikte hij in de Openbaringen…