Gavrilo Princip

Ging de geschiedenis in als de man die de Eerste Wereldoorlog ontketende met de aanslag op aartshertog Franz Ferdinand. Maar Gavrilo was niet alleen. Hij maakte deel uit van een team van 6 Servische nationalisten. Die allemaal faalden die dag.

Mehmedbasic was de eerste. De aartshertog werd rondgereden door Sarajevo en hij zou langs die route een bom ter onploffing brengen bij zijn auto. Mehmedbasic deed niks. Vaso Cubrilovic was de tweede, gewapend met een pistool. Ook hij deed niks.

Nedeljko Čabrinović was de volgende. Hij wierp zijn bom, die ketste af op een spatbord en rolde onder de volgende auto, die ontplofte. Volgens afspraak nam Cabrinovic daarop een cyanide pil en sprong in de Miljacka rivier. Die rivier was maar 13 cm diep door de droge zomer, en de cyanide pil werkte niet omdat ie te oud was. Nedeljko ging er alleen maar van kotsen, in een droge rivierbedding waar hij zonder veel moeite gearresteerd werd. De optocht was inmiddels afgelast, de auto van Franx Ferdinand scheurde weg, waardoor de andere drie aanslagplegers geen kans meer hadden.

Jazeker, de aanslag was mislukt! Franz Ferdinand hield nog een speech op het gemeentehuis en een uurtje later besloot het gevolg nog een route door de stad te volgen, weliswaar een andere. Dat was alleen de chauffeur niet verteld, waardoor die de oorspronkelijke route volgde. Hij reed verkeerd en werd gesommeerd de auto om te draaien. Tijdens die manoeuvre viel de auto stil, voor broodjeszaak Schiller´s delicatessen. Waar Gavrilo Princip net een broodje zat te eten, sippend over de mislukte aanslag. Een stomverbaasde Gavrilo stormde naar buiten en schoot de aartshertog en zijn vrouw van dichtbij neer. De laatste actie in een opeenvolging van incompetentie en stom toeval, die de Eerste Wereldoorlog ontketende…