De Keizer van Amerika

‘The American dream’ in optima forma; geboren in Engeland, opgegroeid in Zuid-Afrika, dan emigreren naar San Francisco en het daar schoppen tot Keizer van Amerika!

Joshua Abraham Norton kreeg het voor elkaar. Tussendoor had hij ook succes in zaken, maar na wat tegenvallers en slepende rechtszaken ging hij in 1858 failliet. Volgens eigen zeggen door een falend juridisch en politiek systeem. 

Een mindere man zou misschien bij de pakken gaan neerzitten, een legendarische domkop gaat dat juridische en politieke systeem veranderen! En dus riep Norton zichzelf in 1859 uit tot Norton de Eerste, Keizer van Amerika en beschermer van Mexico. In zijn 21-jarige regime verordonneerde hij o.a. de gewelddadige ontbinding van het Congres en het bouwen van een brug van San Francisco naar Oakland.

Geinig? Dat vonden ze in San Francisco ook. Norton werd op handen gedragen, omdat ze wel van een grapje hielden en de middenstand goed verdiende aan souvenirs met Norton’s beeltenis of naam. En ze zijn hem niet vergeten, in 2013 kreeg een petitie om de Golden Gate Bridge te vernoemen naar Keizer Norton meer dan 1000 handtekeningen.