Botanisten!

Vraag ons niet hoe we d’r op komen, maar we zijn een wereldwijd complot van botanisten op het spoor!

Af en toe eten we nootjes, want lekker, maar ook ijzer, vitamines en omega 3 vetzuren enzo, superbelangrijk. Op de site van het voedingscentrum worden wat voorbeelden van veel gegeten noten genoemd. Amandelen, pinda’s, cashewnoten, pistachenoten, walnoten en zo verder.

Ze geven meteen aan dat pinda’s eigenlijk geen noten zijn, maar peulvruchten. Wij verder zoeken. En wat blijkt? Een walnoot is geen noot, maar een steenvrucht. Net zoals een kokosnoot. Pistachenoten? Dat zijn zaden. Cashewnoten? Ook zaden! Zowel amandelen als betelnoten? Zaden van een steenvrucht! Een muskaatnoot is een pit van een vrucht, de macademia het zaad van een kokervrucht, paranoten en pecannoten zijn ook zaden.

Wat is dan een noot?! De botanische definitie: een niet-openspringende, eenzadige, enkelvoudige dopvrucht met een verhoute vruchtwand. Onthouden he, we gaan je overhoren. Wat zijn dan echte noten? Beukennootjes, eikels, hazelnoten en kastanjes. That’s it. Waarvan de paardenkastanje giftig is voor mensen. Waardoor je je niet meer afvraagt of je wel voldoende noten eet. Maar of je überhaupt ooit weleens een noot hebt gegeten…